• +30 693 6116430
 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

CRETAN ENERGY CLUSTER

Εταιρικό προφίλ

Ενεργειακό Σύμπλεγμα Κρήτης

Το ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΚΡΗΤΗΣ (CRETAN ENERGY CLUSTER), είναι μία συστάδα επιχειρήσεων με αντικείμενο εργασιών την κατασκευή σταθμών παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Πιο συγκεκριμένα από Ήλιο, Αέρα, Νερό, Βιομάζα. Το CLUSTER δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου των Απρίλιο του 2011.

Συστάθηκε αρχικά από 10 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα των εργασιών (μελέτη, σχεδιασμός, παραγωγή εξοπλισμού, εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία, επίβλεψη, συντήρηση). Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν πάνω από 200 ανθρώπους. Βρισκόμαστε στο στάδιο ενημέρωσης και άλλων επιχειρήσεων και έχουμε ήδη αρκετούς ενδιαφερόμενους. Έως τώρα όλες τα μέλη και τα υπό ένταξη μέλη ασχολούνται με τη την μετατροπή των ΑΠΕ σε ηλεκτρισμό. Είναι μέσα στα άμεσα σχέδια του CEC να αποκτήσει νέα μέλη που ασχολούνται με τη μετατροπή των ΑΠΕ σε άλλες μορφές ενέργειας, όπως θέρμανση και ζεστό νερό. Υπάρχουν αρκετές και δυναμικές επιχειρήσεις σε αυτούς τους τομείς στην Κρήτη.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

 • Η οργανωμένη προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ
 • Η οργανωμένη προώθηση των συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας
 • Η ανάδειξη των φυσικών ενεργειακών μας πόρων.
 • Η ενημέρωση προς την πολιτεία.
 • Η ενημέρωση και εκπαίδευση των μελών μας για νέες αγορές.
 • Η θεσμοθέτηση επικοινωνίας με τα τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους φορείς του δημοσίου.
 • Η οργανωμένη επαφή με τους προμηθευτές
 • Ενημέρωση καταναλωτή

Η προστιθέμενη αξία του CRETAN ENERGY CLUSTER

Οι εταιρείες του CRETAN ENERGY CLUSTER γίνονται πιο δυνατές και πιο ανταγωνιστικές γιατί:

 • Λειτουργούν σε ένα οργανωμένο δίκτυο που διευκολύνει την επικοινωνία σε ολόκληρη την αλυσίδα για να βελτιστοποιήσει τις υπηρεσίες των επιχειρήσεων και το τελικό κόστος
 • Αυξάνουν τις ικανότητές τους χάρη στην μεταφοράς γνώσης στο παραγωγικό επίπεδο στην ανταγωνιστικότητα και συνεργασία
 • Μπορούν να εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα που προέρχονται από στενή σχέση με ινστιτούτα, ερευνητικές ομάδες & κοινότητες, κέντρα αριστείας και μεγάλα ερευνητικά κέντρα.

Σκοπός του CRETAN ENERGY CLUSTER (CEC), είναι:

 • Η οργανωμένη προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ. Για το σκοπό αυτό σκοπεύουμε να οργανώσουμε και να συμμετέχουμε σε ενημερωτικές ημερίδες που σκοπό έχουν να ενημερώσουν τον κόσμο για τις αρνητικές συνέπειες που έχει στην τοπική οικονομία και το περιβάλλον η χρήση εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων και η αλόγιστη χρήση της ενέργειας.
 • Η ανάδειξη των φυσικών ενεργειακών μας πόρων. Ζούμε σε ένα μέρος με πολύ μεγάλο και αναγνωρισμένο ενεργειακό δυναμικό (ήλιος, άνεμος, βιομάζα), το οποίο έχει αρχίσει να αξιοποιήστε εν μέρει, χωρίς όμως ένα οργανωμένο σχέδιο και με πολλές ακρότητες, που καταστρατηγούν την έννοια της βιωσιμότητας. Το CEC έχει και τη γνώση και τη διάθεση να συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός οργανωμένου και βιώσιμου σχεδίου ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης.
 • Η ενημέρωση προς την πολιτεία. Το CEC, μέσω του Επιμελητηρίου που είναι θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας, έχει σκοπό να συνεισφέρει την εμπειρία των μελών του για την ενημέρωση των επίσημων φορέων ώστε να υπάρξει ένα εφαρμόσιμο νομικό περιβάλλον για την προώθηση της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης, χωρίς ακρότητες και στρεβλώσεις που θα μεταφέρουν τα προβλήματά μας στις επόμενες γενιές. Αυτός ο στόχος είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ αυτή την περίοδο που πρέπει πραγματικά να παρθούν σημαντικές αποφάσεις για το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης.
 • Η ενημέρωση και εκπαίδευση των μελών μας για νέες αγορές. Τα μέλη του CEC, έχουν ήδη αποκτήσει μία μεγάλη εμπειρία στο χώρο των ΑΠΕ την οποία μπορούμε να εξάγουμε σε μέρη που δεν έχει αρχίσει ακόμα η σημαντική διείσδυση τους. Για το σκοπό αυτό σχεδιάζουμε οργανωμένες προωθητικές ενέργειας σε νέες αγορές.
 • Η θεσμοθέτηση επικοινωνίας με τα τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους φορείς του δημοσίου. Είναι πλέων κοινά αποδεκτό ότι για να προχωρήσουν ορθά καινοτόμες δράσεις είναι απαραίτητη η σύνδεση των επιχειρήσεων με τα ερευνητικά ιδρύματα και την οργανωμένη πολιτεία σε μία τριγωνική σχέση που υποστηρίζει όλες τις πλευρές.
 • Η οργανωμένη επαφή με τους προμηθευτές ώστε να υπάρχουν καλύτεροι όροι προμήθειας προς τα μέλη του CEC.

Ήδη το CEC συμμετέχει στην Επιτροπή Ενέργειας & Περιβάλλοντος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, και ευελπιστεί να συμβάλει δημιουργικά στην διαμόρφωση των θέσεων του Επιμελητηρίου που αφορούν τα ενεργειακά θέματα της Κρήτης.

Παράλληλα το CEC έχει συμμετάσχει στην κατάθεση πρότασης στο ερευνητικό πρόγραμμα  “Sustainable Energy Islands” σε συνεργασία με το ΙΤΕ, το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης, την ΤΕΑΒ ΑΕ και διάφορους φορείς από την Δανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ισλανδία και τη Χιλή. Το πρόγραμμα έχει σαν σκοπό να μελετήσει την Βιώσιμη ενεργειακή επάρκεια στα νησιά και ιδιαίτερα αυτά με έντονη τουριστική κίνηση. Επικεντρώνεται στην διείσδυση των ΑΠΕ, τη διαχείριση του νερού και την διαχείριση των αποβλήτων σε νησιά όπου ο τουρισμός αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος.

ΟΡΑΜΑ

Η διαχείριση των ενεργειακών πόρων να είναι το Νο 1 θεμα που μας απασχολεί στην Κρήτη.

Οι πρακτικές αειφορίας να γίνουν βασικές παράμετροι σχεδιασμού των οικονομικών μονάδων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην δημιουργία Περιβαλλοντικής κουλτούρας για την αειφορία και την ενεργειακή αυτονομία της Κρήτης.

Όλες οι επιχειρήσεις να είναι ενεργειακά αυτοτελείς.

Ανάπτυξη και διάδοση κουλτουρας στην εκπαίδευση.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ - ΔΡΑΣΕΙΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΟ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ (ΔΑΤΣΕΡΗΣ)

ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΉΣΟΥΝ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ (ΔΙΗΜΕΡΟ)

 

Να δημιουργήσουμε πρότυπο πιστοποίησης του CEC

Μειωμένα δημοτικά τέλη για ενεργειακά κτίρια

Κορωναίου 9, Ηράκλειο Κρήτης, T.K. 71202
+30 693 6116430
info@cretanenergycluster.gr

Newsletter

© 2023 cretanenergycluster.gr All Rights Reserved. Powered by
Logo sm